Omgeving
Omgeving
Het vakantie dorp Wapse is een esdorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Westerveld, met ongeveer 700 inwoners (1 januari 2011). Het dorp ligt circa 21 kilometer ten noordwesten van Hoogeveen, tussen Vledder en Diever, aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold wat bij uitstek een prima vakantie locatie is. Het dorp maakte tot 1998 deel uit van de gemeente Diever. Wapse wordt al in 1447 genoemd, maar de betekenis van de naam is onbekend. Vanuit Wapse ontstond tijdens de middeleeuwen ontginning van het beekdal het lintdorp Wapserveen.
Drents Friese Wold
Na de Hoge Veluwe is het Drents Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Maar dit nationale park is meer dan bos alleen. In het Drents-Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. Staand in het stuivende Aekingerzand hoef je niet eens heel veel fantasie te hebben om je voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit gezien hebben. In het kletsnatte moerasgebied Vijfduizend jaar geleden woonden op de grens van Friesland en Drenthe al boeren. Ze legden hun akkers op hooggelegen stukken grond aan. Door de akkers met heideplaggen en mest van hun schapen vruchtbaar te maken, werden ze hoger en hoger. Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en je herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. Het Drents Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.
Havelte hunebedden
Vlak bij Havelte liggen twee mooie redelijk grote exemplaren. Hunebed D53 is van de twee de grootste en valt ook het eerste op. Het hunebed is met zijn bijna 18 meter te vergelijken met het beroemde hunebed D27 te Borger bij het Hunebedcentrum. Hunebed D53 bij Havelte ligt erg uit de richting als je het vergelijkt met de andere hunebedden. Naast hunebed D54 die op steenworp afstand iets verderop ligt is hunebed D52 het meest dichtstbijzijnde. De rest ligt allemaal aan de andere kant van Drenthe. Het eerste wat je opvalt als je komt aanlopen bij het hunebed is het formaat. Het ligt aan de rand van een heideveld en bevindt zich op een grasveldje. Het hunebed heeft 9 dekstenen en ook een complete poort met een deksteen die gedragen word door 4 poortstenen. Het hunebed oogt vrij compleet en er is zelfs nog een stuk van de krans aanwezig. Rond 1918 werd dit hunebed wetenschappelijk onderzocht. Ze troffen naast de scherven van zo’n 665 potten ook nog de sporen van 16 ontbrekende kransstenen aan.
De Eese
De Eese (ook "De Ehze") is een landgoed grotendeels gelegen in de uiterste noordoosthoek van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland met verder een klein deel in de Drentse gemeente Westerveld en nog een heel klein deel in de Friese gemeente Weststellingwerf. Het grootste deel, ongeveer 800 ha, is in handen van de familie Van Karnebeek. Een kleiner deel is in het verleden door deze familie verkocht aan Staatsbosbeheer. Dit deel maakt samen de Woldberg deel uit van de beheerseenheid Steenwijkerwold. De buitenplaats de Eese is sinds 2006 erkend als rijksmonument. Tot de beschermde delen behoren, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het huis De Eese, de historische tuin- en parkaanleg, het jachthuis annex boerderij 'St. Hubert', een boerderij, het houten landhuis, de rentmeesterswoning met schuur, het koetshuis annex garage en paardenstal en een landbouwschuur.
De Weerribben
De Weerribben is een 35 km² groot natuurgebied in de gemeente Steenwijkerland in het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel. Het vormt onderdeel van het Nationaal Park Weerribben-Wieden en is grotendeels in handen van Staatsbosbeheer. Het nationale park De Weerribben werd oorspronkelijk ingesteld in 1992. Op 17 januari 2007 (definitief in januari 2009) werd het park uitgebreid met het qua natuur vergelijkbare gebied De Wieden dat ten zuiden ervan ligt en grotendeels in handen is van Natuurmonumenten. Het vormt daarmee samen het Nationaal Park Weerribben-Wieden dat bijna 100 km² groot is. Tezamen vormen zij één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa.
Giethoorn
Giethoorn (Stellingwerfs: Gietern) is een dorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot 1973 was het een zelfstandige gemeente. Giethoorn ligt tussen Steenwijk en Meppel. Het dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom. De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte Venetië.